Skip to main content
Tax

De fiscus profiteert van miserie…

By 4 juli 2024No Comments

U weet wellicht dat ondernemingen in moeilijkheden een reddingsboei kunnen uitwerpen wanneer die dreigen op een faillissement af te stevenen: dit komt onder de vorm van het aanvragen van een gerechtelijke reorganisatie waarbij een aantal schulden afgestoten kunnen worden waardoor het bootje minder (of liever nog: geen) water meer maakt en door de storm kan varen om terug in kalmer water terecht te komen. Dat heette vroeger een gerechtelijk akkoord, dan een tijd “WCO”, sedert een hele tijd “GRP”. Zuur voor wie leverancier is van zo’n firma, maar zuurstof voor de betrokken onderneming.

Het kwijtgescholden worden van schulden is eigenlijk een opbrengst. Ook fiscaal. Dus belastbaar. Omdat het te zot is voor woorden, voorzag de GRP-regeling dat de kwijtschelding waartoe de rechtbank besloot, niet als opbrengst moest aanzien worden. En er dus geen belastbare materie ontstond en er dus geen aanleiding was tot vennootschapsbelasting.

U voelt het hier al even duidelijk aankomen als tijdens die recente match tegen de Fransen: “Dat gaat hier niet goed aflopen…”. En inderdaad: de een of andere onverlaat heeft die logica nu op z’n kop gezet en vindt het verdedigbaar om die kwijtschelding wél belastbaar te stellen (en dat met terugwerkende kracht tot 1 september 2023)! Dat betekent dat 25% van de kwijtgescholden bedragen eigenlijk helemaal niet kwijtgescholden worden, maar “genationaliseerd” worden, met andere woorden: gratis overgedragen worden naar de Belgische Schatkist… De logica zou zijn dat de schuldeisers hun oninbare vorderingen van hun belastingen aftrekken en de staat daardoor inkomsten mist. Dat is ook wel zo, maar of je een GRP-“genietend” bedrijf daarmee stut, is een andere vraag. Om deze kritiek evenwel wat te pareren, wordt de “opbrengst door het niet moeten betalen van sommige schulden” slechts belastbaar voor 25% per jaar in het derde tot zesde jaar na uitvoering van de reorganisatieprocedure, dus betaalt u dan 4 jaar lang per jaar 6,25% van de kwijtgescholden schulden toch. Het idee zijnde: tegen dan is de onderneming uit haar miserie en kan ze er wel tegen… We denken daarbij eerder aan een rondje natrappen dan wel aan een billijk verhaal van evenwichten…

Auteur: Jan Baert (2 juli 2024)